smartinvest101 Archive

6 Idea Makanan Yang Mudah Di Jual

Kali ini kami nak berkongsi beberapa idea perniagaan makanan yang mudah di jual. Sejak PKP ni, ramai yang dah mula nak cari pendapatan tambahan disebabkan oleh ketidaktentuan ekonomi yang terjadi. Ramai yang dipotong gaji, diberhentikan dan ada juga rakan-rakan saya sendiri yang beritahu dia tidak dibayar gaji untuk satu tempoh tertentu. Solusi kepada masalah ini adalah dengan mempelbagaikan sumber pendapatan anda. Laman smartinvest101 ini ditubuhkan …

6 Tips Pengurusan Kewangan Peribadi Anak Muda 2020

Artikel pada kali ini adalah berkenaan dengan tips pengurusan kewangan peribadi. Jika kita lihat kebanyakan anak muda pada masa kini pasti mempunyai masalah kewangan peribadi. Malah, ada yang menghadapi masalah kewangan peribadi yang sangat serius. Kadangkala ia membuatkan kita tertanya-tanya, kenapa anak muda menghadapi masalah kewangan peribadi? Disebabkan oleh gejala covid-19 yang melanda, banyak ketidaktentuan yang berlaku menyebabkan kempen ataupun tips pengurusan kewangan menjadi lebih …

14 Idea Nak Jual Apa Di Shopee – No 3 Laris

Kalau anda mempunyai niat berniaga online, mesti anda pernah terfikir untuk nak jual apa di Shopee kan? Artikel pada kali ini, kami nak berikan kepada anda beberapa idea untuk anda mula menjual di Shopee dengan apa yang anda ada dan juga pada masa yang sama untuk anda lariskan lagi jualan di Shopee.  Kalau harga barang OK, barang pun kualiti tak ada masalah, memang tiada masalah …

8 Cara Beli IPO Miti & Maybank2u 2020

Macam mana nak beli IPO Miti? Artikel pada kali ini, kami nak berikan sedikit info menarik berkenaan dengan Initial Public Offering (IPO) yang anda boleh gunakan sebagai salah satu daripada medium untuk tambah pelaburan anda. Kalau bercerita pasal IPO ini, memang tidak lari dengan pelaburan saham. Apapun, kami tunjukkan macam mana langkah step by step untuk anda mula membeli IPO dan sedikit tips penting untuk …

7 Tips Cara Refinance Rumah – 2020

Artikel pada kali ini adalah berkenaan dengan topik cara refinance rumah. Pernah terfikir untuk refinance rumah anda? Tapi tak tahu macam mana nak bermula, untuk info ada 2 jenis bank yang menawarkan pakej untuk pembiayaan semula rumah. Untuk pembiayaan semula rumah, biasa ada 2 jenis offer yang ditawarkan. Pertama adalah pakej untuk “consolidate loan”, dan satu lagi adalah pakej refinance jenis biasa. Pada artikel kali …

Cara Daftar TradingView – Analisis Chart 2020

Pada kali ini, kami akan berikan beberapa tips dan cara daftar TradingView. Salah satu faktor yang penting dalam membuat analisa saham dan teknikal analisis adalah untuk anda mempunyai charting software yang bagus. Tanpa charting software yang bagus, agak sukar untuk membuat analisa saham dan pelbagai lagi teknik untuk teknikal analisis anda. Pada artikel kali ini kami nak perkenalkan salah satu charting software yang bagus untuk …

9 Tips Cara Buat Video Youtube 2020

Kali ini kami nak tunjuk macam mana cara buat video youtube yang betul agar anda dapat memanfaatkan masa dirumah dan pada masa yang sama boleh digunakan untuk tambah pendapatan sampingan anda. Selepas fasa covid-19 dan perintah kawalan pergerakan ini, sudah ramai para guru dan juga pemilik business yang memulakan untuk “online” kan perniagaan mereka.  Bagi para guru, semestinya untuk buat video di youtube sebagai tontonan …

6 Beza Insurans Dan Takaful 2020

Apa beza antara Insurans dan Takaful? Pada artikel kali ini, kami akan berikan kepada anda beberapa info penting dan perkara yang anda perlu tahu berkenaan dengan takaful juga perbezaan ketara antara keduanya. Walaupun banyak pendapat, harapnya artikel ini akan memberikan penjelasan berkenaan dengan tips dan perbezaan yang ketara antara keduanya. Sebagai seorang islam, adalah wajib untuk mencari yang halal dan pada kali ini, bukan tujuan …

6 Tips Pilih Skim Persaraan Swasta 2020

Macam mana nak pilih Skim Persaraan Swasta? Bagi yang bekerja swasta, memang perlu difikirkan apakah skim persaraan swasta yang terbaik untuk anda agar walaupun sudah tidak bekerja apabila menjelang usia 50an, anda masih lagi boleh hidup dengan selesa dan tidak terdesak. Lagi awal untuk anda memikirkan apakah skim yang terbaik untuk anda lagi bagus kerana pada usia muda, anda masih boleh lagi mengambil keputusan yang …

11 Tips Unit Trust Terbaik Terkini 2020

Macam mana nak melabur dalam unit trust terbaik di Malaysia? Pada kali ini, kami ingin kongsikan kepada anda tentang cara dan teknik untuk membuat pelaburan dan pemilihan unit trust ataupun dana amanah terbaik. Macam mana nak buat pemilihan itu, bergantung kepada beberapa kriteria utama dan pada kali ini, kami akan berikan satu persatu tentang cara dan tips untuk maksimumkan dana pelaburan anda. Juga beberapa info …

Pin It on Pinterest