12 Apps Edit Gambar Terbaik Untuk Pengguna Smartphone

Apa apps edit gambar terbaik yang anda boleh download secara percuma? Telefon pintar atau juga dikenali sebagai smartphone adalh gajet yang selalu bersama kita walau dimana-mana pun kita berada. Seperti yang kita sendiri tahu penggunaan telefon pada zaman ini bukan hanya sekadar alat komunikasi atau perhubungan antara satu sama lain.

Namun apa yang lebih menakjubkan adalah hadirnya telefon pintar ini, ia seakan-akan mengantikan banyak tugas sebuah alat komunikasi canggih seperti komputer dengan saiz, ciri dan fleksibaliti yang lebih baik seperti meng-edit gambar.

Artikel pada kali ini, kami akan berkongsi kepada anda tentang apps edit gambar terbaik yang boleh anda muat turun secara percuma bagi pengguna Iphone dan Android.

app edit gambar

Keperluan foto editing dalam hidup

Jika dulu, tugas jurugambar atau jurufoto hanya dilihat sekadar untuk mencantikkan gambar sahaja tetapi hari ini ia lebih luas daripada itu. Foto editing dilihat sudah menjadi sebahagian dari banyak keperluan masyarakat untuk pelbagai tujuan.

Selain untuk keperluan peribadi bagi kepuasan diri, tugas foto editing juga penting dalam bisnes, iklan, pendidikan, industri hiburan dan banyak lagi.

Berikut ini kami kongsikan kepada anda 12 apps edit gambar yang sangat berguna bagi mendapatkan hasil sebuah gambar yang menarik dan menakjubkan.

1. Snapseed

Snapseed adalah sebuah aplikasi yang dihasilkan oleh Google dan memberi pengalaman kepada pengguna tidak jauh bezanya dengan Photoshop. Menarik tentang apps ini adalah ia mampu untuk edit RAW image kepada sebuah gambar yang lebih menarik dan memukau.

Segala fungsi yang dilengkapi di dalamnya memang hampir serupa dengan Photoshop. Feature yang paling unik dalam Snapseed selain structure dan HDR adalah healing brush.

Kaum hawa yang rasa “insecure” dengan jerawat atau parut diwajah, usah risau lagi kerana di sini ia boleh menghilangkan cacat cela di mana-mana dengan sangat mudah.

2. PicsArt Photo Studio

Menjadi salah satu apps edit gambar yang sangat popular bagi pengguna Android dan Iphone, PicsArt Photo Studio mempunyai ciri menariknya yang tersendiri.

PicsArt berjaya memikat hari ramai pengguna khususnya anak-anak muda zaman kini. Ia memiliki banyak feature di dalamnya yang dapat digunakan untuk edit foto mengikut apa yang kita kehendaki.

Aplikasi ini juga dilengkapi dengan feature kamera built-in dan photo sharing untuk memuat naik foto yang telah di-edit ke media sosial.

3. Adobe Photoshop Express

Semua yang pernah edit gambar pastinya tahu bahawa Adobe adalah nama besar dalam dunia editing dan photography.

Adobe Photoshop Express misalnya telah tersedia dengan pelbaga kesan visual yang menarik dan lengkap dalam sagala hal bagi menghasilkan sesuatu yang luar biasa.

Antara features yang ada adalah seperti pelbagai filter, warna, auto fix, pengatur frame, Image Rendering Engine untuk mengedit foto beresolusi besar, Noise Reduction untuk mengurangi noise yang ada pada foto yang kita ambil, dan banyak lagi.

4. Adobe Lightroom

Satu lagi aplikasi dari Adobe adalah Adobe Lightroom sebuah apps edit gambar yang berkuasa tinggi. Ia boleh edit 100 keping gambar dalam masa  kurang dari 10 hingga 15 minit sahaja!

Selain itu ia turut menyediakan fungsi menarik seperti white balance, pendedahan, tetapan kejesalan, dan banyak lagi.

Aplikasi ini menyediakan dua mod penggunaan sama ada secara percuma atau berbayar. Bagi anda yang hanya mengguna apps ini untuk penggunaan peribadi, guna Adobe Lightroom pun sudah cukup baik.

5. VSCO

VSCO menyediakan kelebihan bagi mereka yang bukan sahaja mahu cari apps edit gambar terbaik tetapi juga mencari ilmu dan idea tentang photography.

Hal ini kerana VSCO menyediakan sebuah komuniti untuk photographer berkumpul dan berkongsi tentang hasil seni foto editing mereka dan banyak lagi.

Banyak juga filter yang tersedia di dalamnya bagi tujuan untuk mengubah tona warna foto tampak lebih “hidup”, dan beberapa tools yang bagus dalam meningkatkan exposure, highlight dan shadow untuk menaikkan warna serta memberi kesan klasik.

6. Canva

Jatuh dalam nombor 6, tapi Canva adalah app edit gambar terbaik yang saya sering guna. Anda nampak gambar dalam artikel ini, ya, ianya adalah daripada applikasi Canva. Aplikasi Canva berdiri dalam kategorinya yang tersendiri. Aplikasi ini bukan sahaja digunakan untuk edit foto semata-mata, malah ia menjadi kegilaan ramai pemilik bisnes dan iklan untuk tujuan pemasaran dalam perniagaan.

Selain berfungsi dalam edit gambar, Canva turut mampu untuk design dan edit video, poster, video thumbnail, media sosial posting, kad, dan banyak lagi mengikut ukuran dan style yang kita mahu.

Anda pun boleh edit gambar dari smartphone anda sahaja. Bercakap pasal smartphone, jangan lupa yang anda boleh claim simkad Tune Talk di SINI. Boleh kekal nombor lama ataupun daftar no baru.

7. Pixlr

Bagi anda yang baru dalam dunia editing, aplikasi Pixlr adalah pilihan yang terbaik kerana ia mudah untuk dikendalikan dan juga memiliki semua tools basic untuk edit sebuah foto.

Ia mempunyai feature yang menarik seperti kombinasi effect, overlays, dan filter-filter percuma yang memang menyeronokkan.

8. Prism Photo Editor

Khusus bagi para editor yang mahu menukar foto kepada panting dan drawing, Prism Photo Editor tentu memberikan hasil yang terbaik.

Berbeza dengan filter panting dan drawing yang lain, untuk Prism Photo Editor ia pasti memberikan kepuasan yang tersendiri kepada pengguna dengan hasil seperti dicat oleh Picasso, Munch atau Salvador Dali.

Ini kerana, Prism Photo Editor dilengkapi dengan artificial neural networks yang menjadikan sesuatu foto seakan lukisan “hidup”.

9. Foodie

Sebelum makan, wajib amik gambar dan muat naik ke media sosial. Itulah perangai genarasi sekarang kan?

Bagi anda yang mempunyai minat ambil gambar makanan, apa kata anda gunakan aplikasi Foodie untuk edit gambar anda sebelum post ke Instagram.

Dikatakan, fungsi editing pada Foodie ini lebih kurang seperti Instagram tetapi bezanya ia mempunyai 30 filter dan features khusus untuk makanan anda.

Bila gunakan Foodie “auto” gambar makanan anda nampak lebih menyelerakan dan mengiurkan. 

10. Aviary Photo Editor

Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa apps edit gambar ini merupakan sebahagian dari keluarga Adobe. 

Aviary Photo Editor hadir dengan beberapa features edit foto yang memukau seperti penyesuaian warna, ketajaman, kemampuan untuk men-tweak sketsa, pencahayaan, dan penerapan fokus pada foto yang kita ambil.

11. Afterlight

Afterlight dikenali sebagi apps bundle edit gambar kerana ia menyatukan semua ciri-ciri features terbaik dalam satu aplikasi. 

Ia mempunyai semua ciri asas edit gambar yang diperlukan untuk anda pilih termasuklah lengkung unik, rona terpilih, dan banyak lagi.

12. Photoleap

Photoleap adalah sebuah aplikasi unik yang sesuai untuk menghasilkan foto artistik dan menarik. 

Salah satu ciri yang menarik ada padanya tentunya kebolehan untuk mengabungkan foto dengan kesan dramatik, dan kesan elemen grafik yang memukau.

Aplikasi ini juga mempunyai sebahagia besar ciri yang hampir serupa dengan Photoshop. 

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan apps edit gambar ini dapat memberikan anda semua informasi dan maklumat yang bermanfaat untuk dijadikan panduan bagi yang mahu belajar edit foto sendiri.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest