Kenapa Saya Port Out Digi?

Macam mana cara nak port out Digi ke syarikat telekomunikasi lain termasuklah Tune Talk. Mudah sahaja, kali ini kami nak tunjuk step by step apa yang anda perlu lakukan terutama kalau anda nak port out daripada syarikat Digi.

Servis dan coverage syarikat telekomunikasi sedang berkembang dan semakin bertambah baik dari masa ke semasa. Jika syarikat telekomunikasi yang anda sedang guna sekarang ini tak berapa elok dari segi coverage dan faktor-faktor lain seperti pelan mahal, memang dah sampai masanya untuk bertukar. 

Ianya tidak terhad kepada pengguna syarikat Digi sahaja, pastinya akan ada isu seperti coverage dan lain-lain yang menyebabkan anda terpaksa keluar ataupun port out daripada syarikat ini kepada syarikat lain. Jadi, apa yang anda perlu lakukan untuk proses ini?

port out digi

Kenapa Nak Port Out

Biasanya akan ada 2 sebab kenapa nak port out dari satu-satu syarikat telekomunikasi ini. Kalau tiada sebab ini, rasanya tiada sebab sesorang itu nak buat ataupun lakukan proses port out ataupun kekal no lama.

Masalah Coverage

Masalah coverage boleh berlaku bukan sahaja sebab itu tiada line ataupun tiada coverage, ianya juga boleh berlaku apabila berlaku “congested” di sesuatu tempat. Di sesuatu kawasan itu terlalu ramai yang pakai syarikat telco Digi, maka masalah ini akan berlaku dan memang kena bertukar ke syarikat lain.

Ataupun memang sebab coverage tempat kita tinggal ini, memang tak sesuai untuk syarikat tersebut. Jika ada masalah coverage, cara pertama adalah anda boleh cuba untuk buat laporan kepada pihak SKMM. Cara kedua adalah boleh sahaja tukar ataupun kekal no lama anda dan tukar kepada syarikat telekomunikasi yang lain. Tune Talk menggunakan coverage Celcom yang anda boleh cuba.

Better Offer

Ramai sahaja yang mungkin menggunakan pelan postpaid yang agak lama dan agak mahal. Ada sahaja pelan yang berharga RM98 dan ke atas dan penggunaan tak banyak pun. Untuk pengguna seperti ini, boleh sahaja dan digalakkan untuk cuba bertukar kepada syarikat telekomunikasi yang lain yang lebih murah dan beriklan offer ataupun nilai tambah yang lebih baik.

Selain daripada harga yang agak murah, syarikat Tune Talk menawarkan beberapa pelan yang agak baik kepada pengguna. Pelan data prepaid daripada syarikat ini menawarkan pelan berharga RM15 sebulan sehinggalah kepada pelan yang berharga RM55 sebulan untuk pengguna sendiri cuba. Ianya memang sangat berbaloi untuk digunakan dan selain itu juga, Tune Talk menawarkan 3 kelebihan ini yang tidak semua syarikat telekomunikasi tawarkan kepada pengguna mereka.

 • Manfaat khairat kematian sebanyak RM800 sehingga RM1500 mengikut pelan
 • Takaful kemalangan (PA Takaful) sehingga RM5000 secara percuma
 • Jadi dealer dan jana pendapatan secara pasif setiap bulan.

Memang ketiga-tiga ini tak semua syarikat telekomunikasi ada tawarkan dan jika anda berminat nak berhijrah dan mencuba syarikat Tune Talk, boleh sahaja beli terus simkad di kedai kami dibawah ini.

Kami jual pada harga promosi iaitu 10 sen sahaja dan ianya terhad kepada anda. Boleh dapatkan simkad ini pada harga promosi di atas ini. Nak nombor baru pun boleh, nak kekal nombor lama pun tiada masalah, follow je step by step dalam nota yang akan kami berikan nanti.

Berapa Lama Port Out Digi

Soalan ini kadangkala agak subjektif dan bergantung kepada keadaan dan masa yang ditetapkan. Kalau memang semuanya tiada masalah, dalam masa 6 jam sahaj dah selesai. Kalau ada isu seperti tunggakan, SOS Credit, salah bagi IC dan lain-lain, ianya mungkin akan ambil masa yang lebih panjang sedikit dari hari ke hari.

Yang best, anda boleh buat semakan status “port out” anda dalam applikasi tune talk sama ada gagal ataupun berjaya. Kalau gagal dan anda nak tahu kenapa permohonan gagal, anda boleh menghubungi saya di dalam nombor whatsapp yang saya tinggalkan dalam nota yang saya kepilkan bersama dengan simkad tersebut.

Port Out Digi Rejected

Selain daripada yang ada dalam artikel ini, anda pun boleh nampak beberapa komen seperti di forum terkemuka berkenaan dengan kesukaran untuk buat proses port out daripada syarikat telco digi. 

Bagi saya sebenarnya tiada apa-apa masalah kalau tiada apa-apa isu yang berlaku. Kalau ada isu seperti tunggakan, salah nombor IC dan lain-lain, memang proses untuk lakukan port out ini akan menjadi sedikit lambat.

Justeru, boleh tengok beberapa item di bawah ini bagi membolehkan anda untuk berjaga-jaga bagi mengelak permohonan anda untuk lakukan proses port out ini gagal. Kalau anda ikut sahaja semua proses yang kami nyatakan di bawah ini, proses port out akan menjadi jauh lebih mudah daripada biasa.

Perkara Yang Anda Perlu Lakukan Sebelum Port Out

 • Pastikan simkad nombor asal tu didaftarkan atas nama sendiri. Atau atas nama orang yang anda boleh dapatkan kad pengenalannya.
 • Pastikan sim yang nak ditukar taliannya tu aktif. Boleh buat panggilan keluar dan boleh terima panggilan.
 • Pastikan ada kredit sekurang-kurangnya RM2. Sekiranya nombor tu adalah postpaid, pastikan bill telah dibayar mengikut jumlah current bill dan lebihkan RM2 dari jumlah itu.
 • Pastikan simkad asal tiada hutang. Sama ada hutang SOS, credit advance, atau bil tertunggak.
 • Pastikan simkad asal berada di dalam phone semasa proses MNP dilakukan oleh dealer telco.

Kalau anda dapat lakukan semua ini, ianya akan memudahkan proses anda nak buat port out. Apapun yang lebih penting lagi, nak cuba port out dan nak cuba bertukar ke syarikat Tune Talk yang menggunakan coverage Celcom, boleh terus beli simkad dengan kami di kedai Shopee ini. Nak pilih nombor ataupun ada apa-apa persoalan, boleh terus berhubung dengan kami di ruangan chat di Shopee.

Anda pun boleh tengok dalam video di bawah untuk dapatkan info lanjut berkenaan dengan proses dan cara port out Digi dengan lebih menyeluruh.

Reply SMS Digi Anda

Selepas buat proses port out ini dalam applikasi di Shopee, apa yang anda perlu lakukan adalah untuk sentiasa periksa SMS anda. Akan ada SMS berbentuk verifikasi yang akan pihak DIGI anda untuk buat pengesahan untuk anda keluar daripada syarikat telekomunikasi mereka kepada syarikat lain. 

Anda perlu untuk reply SMS tersebut, cuma kalau menggunakan syarikat dari DIGI ini anda cuma perlu rely sama ada “Y” ataupun “N”. Y itu bermaksud Ya dan N itu bermasud tidak. Anda perlu untuk reply Y juga, kerana kalau anda reply dalam bentuk seperti “Ya” ataupun “YES”  permohonon untuk anda buat proses port out akan ditolak. 

Ada Counter Offer Dari Digi?

Biasanya tiada, tetai kalau syarikat telco lain seperti Celcom, biasa akan ada mesej susulan ataupun dalam bentuk panggilan telefon untuk buat survey ataupun pengesahan. Mesej ini pun anda perlu balas juga. 

Apapun, sampai sini sahaja penerangan ringkas berkenaan dengan proses port outi Digi kepada syarikat lain. Nak cuba bertukar angin tiada masalah, cuba berikan peluang kepada Tune Talk.

Boleh baca juga beberapa artikel kami berkenaan dengan proses port out;

Related Posts

14 thoughts on “Kenapa Saya Port Out Digi?

 1. Memang payah nk port out digi ni. cara dia senang je balas Y masalahnya proses nk tamatkan line dia Sehari belum pasti..Telco lain cepat 2 3 jam settle. Lambat seminit pun ditolak. Lama dah pakai line semuanya ok walaupun 3mbps. Cuma tiada cover up insuran dan khairat kematian alang2 dh bayar tiap2 bulan. Sebab tu tukar ke tune talk.

  1. alhamdulillah bagus sgt tune, blh cuba tune talk dlu dan tengok servis dia mcm mana.

  1. alhamdulillah, bolehlah kalau nak cuba lepas ni tukar dari Yoodo ke Tune Talk, hehehe

  1. tak ada masalah, terima kasih kerana datang dan berikan komen yang membina.

 2. Betul juga kan ada kalanya baik juga port out bila tak puas hati dengan coverage problem and try out other service provider! Kadang2 tak berbaloi pun bayar mahal tapi coverage from pelan jauh lebih murah is better..

  1. betul tu bro, can always change to others, like Tune Talk

 3. My current telco coverage semakin problematic, kejap kejap tak ada coverage dan harga pun very stiff. I m looking for better options now

  1. very sad to hear that, how about trying tune talk, one of the best telco I use so far?

 4. Ultimately saya pilih telco yang mudah berurusan dan juga ada coverage di kampung dan juga di bandar. Ada juga telco yang murah tapi tiap kali berurusan, saya akan naik angin hahaha

  1. haha, takpe saya faham, boleh cuba Tune Talk ni mana tahu serasi kan.

 5. ohh wowo….this is informative helpful, thanks for your detailed sharing as it helps me to check out a new Telco service for myself. cheers Siennylovesdrawing

  1. thanks for commenting, you can also try this tune talk telco, very good product

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest