Agen Jual Beli Rumah – Hartanah di Taman Universiti Skudai

Pada tahun ini, pihak kami berjaya menyelesaikan proses jual beli rumah yang berlaku di Jalan Kebangsaan, Taman Universiti, Skudai, Johor. Sebagai agen hartanah berdaftar, Skudai merupakan antara kawasan tumpuan kami selain daripada Kulai dan Batu Pahat yang merupakan antara kawasan yang kerap kami dapatkan pihak penjual. Kawasan ini juga merupakan tempat yang mempunyai kepadatan penduduk yang tinggi dan antara kawasan yang mempunyai banyak transaksi jual dan beli rumah.

Pada artikel ini, kami akan berikan beberapa info yang perlu anda tahu berkenaan dengan proses jual dan beli rumah di Jalan Kebangsaan, Taman U, Skudai. Ianya merupakan step by step proses dari bagaimana kami mendapatkan penjual, pengiklanan dan akhirnya adalah bagaimana kami dapatkan pembeli. Juga proses bagaimana kami periksa harga pasaran, mendapatkan pinjaman perumahan untuk pembeli dan akhir sekali adalah proses yang berkaitan dengan guaman. Harap ianya memberikan beberapa tips dan kemudahan untuk anda mendapatkan info berkenaan dengan proses jual dan beli rumah.

Jual Beli Rumah di Skudai

Macam mana nak jual rumah kalau tak ada rumah tersebut. Sebelum pergi lebih jauh, kami dapat rumah tersebut daripada salah seorang client yang nak buat permohonan pinjaman rumah, tetapi malangnya disebabkan komitmen pinjaman yang tinggi, pinjaman tidak dapat diluluskan. Disebabkan perkara tersebut, kami telahpun menghubungi pihak penjual dan penjual bersetuju untuk menjual rumah tersebut yang mana, kami sebagai perunding hartanah berdaftar menjadi orang tengah dalam proses tersebut.

Lebih menarik, pihak tuan rumah tidak mahu menjual pada harga yang terlalu mahal, cukup hanya RM180k untuk rumah kos rendah 3 bilik di Taman Universiti Skudai. Komisyen yang kami caj pula adalah memang ikut standard market iaitu 3% sahaja daripada harga jual. Setelah semua detail berkenaan dengan proses perumahan ini selesai, seterusnya adalah mencari pembeli. Kalau anda ingin dapatkan konsultasi percuma harga pasaran untuk rumah dijual, bolek KLIK link INI.

Harga pasaran rumah tersebut juga tidaklah terlalu sukar kerana pihak penjual ingin menjual rumah tersebut di bawah harga pasaran. Dalam erti kata lain, bakal pembeli bakal memperolehi cashback untuk membaiki kerosakan rumah dan membayar yuran guaman dan kos-kos lain yang berkaitan. Pembeli bakal memperolehi rumah pada bawah harga pasaran.

Mencari Pembeli Rumah di Skudai, Johor

Setelah deal dengan tuan rumah selesai, proses seterusnya adalah mencari pembeli. Marketing, dan terus marketing dan menggunakan semua platform yang ada untuk promosikan rumah yang ingin dijual. Seperti biasa, berikut adalah antara platform yang paling sesuai untuk marketkan rumah antaranya adalah Mudah, Facebook, Instagram, Carousell dan lain-lain lagi. Kami memang marketkan rumah yang kami ingin jual di sini dan kalau anda sebagai tuan rumah tak biasa dengan proses memarketkan rumah, memang patut serahkan kepada agen yang biasa di kawasan anda.

Lebih menarik, sehari selepas kami iklankan rumah ini di beberapa marketing channel, memang dapat call dan whatsapp bertalu-talu daripada bakal pembeli. Sehari selepas mengiklankan rumah tersebut, terdapat 3 pembeli yang view rumah tersebut! Daripada 3 pembeli yang datang tersebut, seorang terus membuat booking dan ingin terus masuk loan. Ternyata rumah tersebut memang hot dan tidak terlalu sukar untuk mendapatkan pembeli.

 

Dapatkan Pinjaman Rumah

Ini merupakan antara rumah yang paling cepat kami dapatkan pembeli kerana baru sehari iklan, keesokannya ada pembeli yang berminat dan terus membuat booking. Ianya bukanlah rumah lelong tetapi rumah subsale dan mungkin kawasan Taman Universiti ini memang sentiasa ada pembeli dan harga yang penjual ingin jual itu jauh lebih rendah daripada harga pasaran.

Pinjaman pula tidak sukar kerana pembeli mempunyai kekuatan kredit yang kuat dan komitmen yang rendah. Bekerja di salah sebuah kilang di Gelang Patah, selama 5 tahun dan dalam tempoh 1 minggu sahaja, pinjaman beliau telahpun lulus dengan mudah.

Proses Guaman Melibatkan SUK Johor

Proses guaman akan ambil masa kerana melibatkan SUK Johor. Terdepat sekatan yang perlukan kebenaran daripada pihak berkuasa negeri dan atas sebab tersebut, proses jual beli ini mengambil masa sehingga 1 tahun untuk selesai. Dalam tempoh tersebut, memang tiada apa-apa masalah selain daripada masa untuk semuanya selesai.

Semasa artikel ini ditulis, semua proses telahpun selesai dan pembeli telahpun mendapatkan kunci dan selesai renovasi. Pembeli telahpun tinggal di rumah tersebut. Setakat ini berjalan dengan lancar.

Transaksi Paling Banyak di Johor

Menurut saudara Ahyat Ishak, taman universiti mencatatkan jumlah transaksi paling banyak untuk tahun 2019. Kawasan ini sangat aktif dari segi proses jual dan beli dan jika anda ingin mendapatkan konsultasi PERCUMA untuk harga pasaran, bolek KLIK SINI untuk dapatkan info lanjut.

Jika anda pembeli dan ingin dapatkan info rumah yang ingin dijual di kawasan anda, boleh tengok LINK ini untuk info lanjut.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *