Semak No Telefon Yang Tak Di Kenali 2023

Macam mana nak semak no telefon yang tak dikenali? Sekarang ini memang kerap berlaku kes penipuan di Malaysia dan dianggarkan berjumlah jutaan ringgit setiap tahun. Ianya boleh terjadi untuk bermacam peringkat umur daripada yang dewasa kepada yang warga emas. Untuk elak daripada perkara tersebut, adalah lebih baik untuk berwaspada selalu.

Salah satu caranya adalah cuba untuk semak no telefon yang tak dikenali. Ianya sekaligus dapat mengurangkan kebarangkalian untuk anda ditipu ataupun di scam. Boleh tengok gambar di bawah, ada cikgu yang sudah kehilangan berjuta ringgit akibat daripada mangsa penipuan. Menurut perangkaan dikeluarkan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) PDRM, jumlah kerugian membabitkan Macau Scam meningkat 55.5 peratus antara 2017 hingga 2018. Jadi untuk mengelakkan hal yang serupa berlaku ada beberapa cara semak datar nombor telefon  panggilan tidak dikenali.

semak no telefon yang tak di kenali

Macam Mana Scammer Menipu

Sebelum anda nak tahu macam mana cara untuk semak no yang tak dikenali, adalah lebih baik untuk anda tahu macam mana scammer menipu. Sekarang ada bermacam cara mereka menipu daripada panggilan daripada LHDN, menyamar jadi penjual di Shopee dan bermacam-macam lagi. Boleh baca lebih lanjut tentang bagaimana scammer menipu di SINI.

Applikasi Cari Jodoh Tempat Scammer

Sekarang ramai muda mudi mula nak cari jodoh. Antara applikasi yang popular adalah di Wechat, Michat, Omichat dan lain-lain lagi. Tempat-tempat ini, memang tak dinafikan salah satu ikhtiar untuk cari jodoh, pada masa sama, ada kebarangkalian untuk anda di tipu di sini juga.

Jadi, walaupun niat tu baik nak cari jodoh, akan tetapi kena hati-hati juga untuk elak daripada perkara yang tak diingini dikemudian hari. Apapun, berbalik kepada tajuk artikel pada kali ini, macam mana nak semak no telefon yang tak dikenali ni.

Guna Applikasi Ini Untuk Elak Daripada Menerima Panggilan

Malang tak berbau dan bak kata pepatah, beringat sebelum kena. Untuk elak daripada mendapat panggilan dariapda scammer dan juga agen takaful ataupun salesman lain dan menjadikan hidup anda lebih aman, adalah lebih baik untuk anda gunakan applikasi ini dan elak daripada ditipu. Berikut adalah antara beberapa applikasi yang anda boleh cuba sendiri dan semestinya, ianya akan membantu anda untuk menapis panggilan-panggilan yang tak berkenaan.

Berikut adalah antara beberapa applikasi popular yang mungkin serba sedikit membantu anda untuk menapis panggilan-panggilan yang tak diingini. Jika anda tahu nombor tersebut adalah scammer, memang tak perlu nak angkat telefon lagi dan terus sahaja abaikan panggilan tersebut.

 • Truecaller
 • Info
 • Whos Number Is This
 • Whoscall

Antara yang paling popular adalah Truecaller dan saya sendiri gunakan Truecaller untuk menapis daripada panggilan-panggilan yang tak diingini.

Cara Menggunakan Truecaller

 1. Pergi ke laman web https://www.truecaller.com/
 2. Tertera laman utama Truecaller. Di bahagian atas, terdapat ruang untuk mengisi nombor telefon. Di bahagian tengah skrin, terdapat butang DOWNLOAD FOR FREE. Pada butang ini, anda boleh memuat turun software Truecaller untuk komputer anda, ataupun anda boleh memuat turun aplikasi Truecaller yang tersedia di Google Play Store untuk Android, dan juga di App Store untuk iOS.
 3. Jika anda tidak mahu memuat turun, anda boleh mencuba Truecaller ini dengan menaip nombor telefon di bahagian ruang yang tertera di atas skrin.
 4. Pilih dahulu nombor awalan mengikut kod negara di bahagian yang tertera +60. Untuk negara Malaysia, nombor telefon mestilah bermula dengan nombor +60.
 5. Kemudian, masukkan nombor telefon yang anda ingin kenal pasti pemiliknya. Dan tekan butang cari.
 6. Kemudian, pada laman seterusnya, akan tertera bahawa anda perlu sign-in dahulu ke akaun Google anda. Anda juga boleh sign-in menggunakan akaun Microsoft sekiranya anda mempunyai akaun Microsoft. Tekan butang Sign in with Google.
 7. Anda akan dibawa ke bahagian sign-in untuk Google. Login seperti biasa dengan memasukkan password dan juga emel untuk akaun anda.
 8. Kemudian, setelah selesai, anda akan dibawa semula ke laman Truecaller.
 9. Akan tertera hasil carian anda. Hasil carian anda mengandungi nombor telefon yang anda masukkan, nama pemilik nombor telefon (nama pemilik ini bukanlah nama penuh, sebaliknya nama seperti yang telah ditetapkan dengan nombor telefon tersebut)
 10. Akan tertera juga syarikat telefon untuk nombor tersebut (Maxis, Celcom, Digi dll).
 11. Perlu diingat, bukan semua nombor telefon berada dalam database Truecaller, jadi kemungkinan untuk anda tidak memperoleh identiti pemilik nombor telefon tersebut juga ada, dengan mesej yang bertulis “this number is not yet available”. Maksudnya, nombor yang anda masukkan itu tidak berada dalam database Truecaller.
 12. Untuk percubaan secara percuma ini, anda hanya boleh memasukkan maksimum kepada lima nombor telefon sahaja. Lebih daripada itu, anda terpaksa memuat turun software/aplikasi Truecaller.
 13. Jangan risau, Truecaller adalah percuma.

Sekiranya anda memasukkan nombor telefon anda sendiri, dan tertera maklumat yang kurang menyenangkan, anda boleh mengeluarkan nombor telefon anda daripada database Truecaller.

Cara Unlist Nombor Telefon Sendiri di Truecaller

 1. Masuk ke laman web ini https://www.truecaller.com/unlisting.
 2. Kemudian, pada ruang di bawah Phone Number, masukkan nombor telefon anda berserta dengan kod negara. Misalnya, untuk anda warganegara Malaysia dan nombor telefon anda ialah 01112345678, maka nombor telefon yang anda perlu masukkan ialah +601112345678.
 3. Kemudian, pada bahagian reCAPTCHA di bawah, tick pada I’m not a robot.
 4. Kemudian, tekan butang UNLIST PHONE NUMBER.
 5. Urusan anda selesai. [sumber]

Saya rekemen anda menggunakan Truecaller, akan tetapi tak ada masalah juga kalau anda nak gunakan applikasi lain. Yang penting tujuan utama adalah untuk elak daripada mendapat call yang tak sepatutnya.

Tukar Syarikat Telco Dan Dapatkan No Baru

Saya pernah ada pengalaman, no yang saya gunakan ini pernah digunakan oleh orang lain. Ramai yang menelefon no tersebut untuk meminta hutang. Ramai yang pernah jadi seperti ini dan jika ianya jadi kepada anda, langkah yang paling bagus anda boleh lakukan adalah untuk beli sahaja no baru dan tukar syarikat telekomunikasi. 

Nak dapatkan no telefon baru, boleh dapatkan di kedai shopee kami di SINI. Setiap pembelian anda memotivasikan kami untuk memberikan kesedaran dan menulis content seperti ini pada masa akan datang.

Kena Scam Kredit Asyik Ditolak

Saya pernah gunakan servis satu syarikat telco ini, setiap kali topup, mesti kredit habis. Habis kena tolak dengan SMS. Memang kerap jadi dan cara untuk elak daripada perkara ini adalah kekalkan sahaja no tersebut dan tukar ke Tune Talk. 

Syariat apa? Maad tak dapat nak beritahu di sini, nanti tak pasal-pasal kena saman.

Apapun, kalau anda pernah ada masalah yang sama, kredit kena scam tak tentu pasal, boleh cuba kekalkan no lama dan tukar syarikat telekomunikasi. Ianya mungkin membantu selesaikan masalah anda.

Apapun, sampai di sini sahaja cara semak no telefon tak dikenali ini. Amalkan tips ini dan elakkan kena scam.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest