kewangan islam Archive

9 Tips Hibah Takaful Terbaik 2020

Macam mana nak dapat info pasal hibah takaful terbaik? Sebelum pergi kepada pemilihan hibah takaful yang terbaik adalah lebih penting untuk anda sendiri tahu apa itu hibah dan bagaimana bagaimana anda boleh memanfaatkan konsep ini sebagai salah satu daripada alat kewangan anda. Ianya memang berguna terutama sebagai salah satu tinggalan kepada waris. Apapun hibah takaful ini merupakan satu term yang telah dipopularkan oleh ramai agen-agen …

11 Cara Promosi Perniagaan Terkini 2020

Macam mana cara promosi perniagaan anda? Kali ini kami nak kongsikan beberapa tips penting kepada anda untuk promosikan perniagaan anda. Sekarang ini dunia memang berkembang dengan pesat terutama dengan adanya internet. Jadi, atas sebab itu juga, cara untuk promosikan business anda juga semakin berbeza dulu dan sekarang. Jika anda mempunyai perniagaan sendiri, berikut adalah antara beberapa tips penting supaya perniagaan anda mendapat tempat dan diingati …

12 Info Pajak Gadai Ar Rahnu 2020

Kali ini kami ingin bercerita berkenaan dengan pajak gadai ar rahnu. Ar Rahnu ini merupakan satu sistem pajak gadai islam yang patuh syariah yang ada di Malaysia dan ianya merupakan satu alternatif kepada sistem konvensional yang ada. Ianya mempunyai sejarah yang tersendiri dan kalau anda nak tahu berkenaan dengan sistem ini, memang anda datang ke tempat yang betul. Blog ini memang khusus membincangkan berkaitan dengan …

11 Idea Barang Hantaran Lelaki 2020

Apa idea menarik untuk barang hantaran lelaki. Sama ada untuk majlis perkahwinan ataupun untuk tunang. Pada kali ini, kami akan berikan beberapa tips untuk anda dapatkan beberapa idea menarik untuk barangan hantaran kahwin ataupun tunang yang sesuai untuk lelaki. Daripada idea yang kami berikan ini, harap anda boleh praktikkan dan gunakan untuk majlis anda. Tema blog ini adalah kewangan dan lebih fokuskan kepada kewangan anak …

13 Info Apa Itu Wahed Invest – 2020

Artikel pada kali ini adalah berkenaan dengan topik apa itu wahed invest? Kami dapat info berkenaan dengan beberapa perkongsian daripada kenalan yang dah mula menyertai program ini. Juga beberapa artikel daripada blog berkaitan dengan topik ini. Ada yang dah sukses dan dapat pulangan sehingga 8% ke 9% sebulan. Pulangan sehingga 8% sebulan adalah jumlah yang sangat munasabah. Topik kewangan islam pada kali ini adalah berkenaan …

5 Info Nafkah Anak Selepas Bercerai – Tahun 2020

Berapa nafkah anak selepas bercerai? Sedang mencari info ini dan terjumpa info pdf daripada seorang staff di jabatan agama Johor. Ianya adalah cara pengiraan yang baik kepada mereka yang inginkan pengiraan yang jelas berdasarkan kepada gaji. Terutama dalam melibatkan pendapatan bapa kepada anak. Dalam aspek kewangan islam, memang tidak lari daripada topik nafkah anak ini. Sebagai seorang bapa yang bertanggungjawab, kenalah memastikan isu nafkah ini …

9 Tips Doa Murah Rezeki Amalan Rasuallah S.A.W

Sebagai seorang islam, doa murah rezeki adalaha antara doa yang sangat digalakkan dalam islam. Kerana apa, kerana Rasuallah sendiri amalkan doa-doa yang saya bakal sebutkan ini pada setiap pagi dan petang. Dalam perancangan kewangan islam pula, selain daripada semua ilmu-ilmu dan teknik-teknik terkini cara nak langsai hutang, cara nak tambah pendapatan dan lain-lain. Ianya perlu juga disertakan dengan doa-doa yang mustajab. Tetapi tidak mengapa, kali …

7 Cara Pembahagian Harta Pusaka

Kali ini kami akan berikan kaedah yang betul dalam pembahagian harta pusaka tentang bagaimana harta seseorang itu dibahagikan daripada awal sehingga ke akhirnya. Pembahagian harta orang Islam agak sedikit berbeza dengan mereka yang bukan Islam kerena bagi mereka yang muslim, pembahagian harta pusaka telah Allah detailakan di dalam surah An Nisa ayat 11 dan 12, serta ayat 156. Artikel pada kali ini adalah gambaran keseluruhan …

9 Keadaan Hukum Faraid Jika Suami Meninggal & Isu Lain

Kami terpanggil untuk menulis berkenaan dengan hukum faraid jika suami meninggal ataupun dalam banyak situasi lain lagi. Faraid merupakan satu bentuk pengurusan harta pusaka dalam Islam dan telahpun ditentukan oleh Allah dalam Al Quran. Oleh sebab ianya datang daripada Allah, kita sebagai orang Islam pula kena meyakini akan adanya hikmah tertentu yang kita tak nampak. Kami terpanggil untuk memberikan input berkenaan dengan topik pengurusan kewangan …

6 Langkah Tukar Nama Geran Tanah Si Mati

Antara topik popular dalam pembahagian harta pusaka ataupun kewangan islam adalah isu tukar nama geran tanah di mati. Si mati dah meninggal, tetapi macam mana proses tukar nama tu? Nak biar je ke nama si mati dalam geran tu ataupun buat sesuatu untuk tukar nama di geran tu? Terutama dalam keadaan yang, si mati tidak membuat wasiat ataupun hibah ataupun merancang berkenaan dengan isu harta …

Pin It on Pinterest