personal finance Archive

7 Sebab Saham Telekom Malaysia Terbaik – 2020

Saham Telekom Malaysia adalah antara saham yang popular dan mendapat sambutan di Malaysia. Saham TM Menawarkan keunikan yang tersendiri dan juga antara saham yang memberikan pulangan dalam bentuk dividen kepada sesiapa pelabur. Anda boleh melabur dalam bentuk runcit dengan kuantiti sederhana ataupun dalam kuantiti yang banyak. Kali ini, kami akan berikan beberapa sebab kenapa saham daripada Telekom Malaysia ini terbaik dan boleh anda beli untuk …

11 Tips Urus Hutang Kad Kredit Tertunggak – 2020

Hutang kad kredit tertunggak, apa nak buat? Ini merupakan antara masalah yang biasa terjadi terutama kepada mereka yang terperangkap dengan hutang kad kredit. Saya pun pernah mengalami dan berdepan dengan masalah kad kredit yang tiada kesudahan. Kenapa tiada kesudahan? Kerana setiap bulan hanya mampu untuk membayar jumlah minimum sahaja.  Tetapi sekarang alhamdulillah segalanya selesai. Jadi kami berikan beberapa tips untuk anda selesaikan hutang kad kredit …

9 Cara Simpan Duit ASB – Terkini

Macam mana cara simpan duit ASB? Kali ini kami akan berikan beberapa tips penting untuk anda membuat simpanan ASB. Apapun sekarang ini zaman sudah berubah, sudah ada bermacam aplikasi dan teknologi bagi memudahkan anda untuk membuat pelaburan terutama kalau nak buat penambahan duit. Begitu juga kalau anda nak buat simpanan ASB, semua berada di hujung jari sahaja sekarang ini. Kalau dulu kena ke kaunter untuk …

8 Kriteria Bantuan Sara Hidup Bujang 2020

Update terkini 14 Januari 2020 Ramai yang tertunggu-tunggu berkenaan dengan Bantuan Sara Hidup Bujang untuk tahun 2020. Umum memang dah tahu apa itu bantuan sara hidup khusus untuk orang bujang pada tahun 2020. Sebelum ini, bantuan ini dinamakan sebagai Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dan setelah pemerintahan bertukar, ianya ditukar kepada Bantuan Sara Hidup dan artikel pada kali ini, kami memberikan beberapa kriteria penting dan …

5 Info Semak Penyata KWSP Online – 2020

Macam mana nak semak penyata kwsp online? Untuk info semakan penyata kwsp secara online ni tak susah pun. Tapi yang paling penting sebelum anda membuat semakan, adakah anda mempunyai akaun dengan kwsp? Kalau sudah ada akaun akan jadi lebih mudah, kalau belum ada, kena buat satu akaun dahulu. Saya sebagai seorang agen hartanah berdaftar sering berjumpa dengan pelanggan yang mahukan rumah. Untuk dokumen memiliki rumah, …

9 Tips Doa Murah Rezeki Amalan Rasuallah S.A.W

Sebagai seorang islam, doa murah rezeki adalaha antara doa yang sangat digalakkan dalam islam. Kerana apa, kerana Rasuallah sendiri amalkan doa-doa yang saya bakal sebutkan ini pada setiap pagi dan petang. Dalam perancangan kewangan islam pula, selain daripada semua ilmu-ilmu dan teknik-teknik terkini cara nak langsai hutang, cara nak tambah pendapatan dan lain-lain. Ianya perlu juga disertakan dengan doa-doa yang mustajab. Tetapi tidak mengapa, kali …

8 Cara Buka Akaun ASB – Terkini 2020

Kali ini kami nak berikan langkah-langkah cara buka akaun ASB dengan mudah. Sekarang ini ASB adalah salah satu tempat simpanan yang terbaik untuk simpan duit sama ada duit simpanan ataupun duit sendiri. Dividen yang diberikan agak tinggi sedikit daripada bank-bank biasa dan ianya memberikan anda alternatif terbaik untuk membuat simpanan duit di sana. Untuk info, ASB ini terbahagi kepada dua iaitu, simpanan di Amanah Saham …

9 Pengalaman Buat Duit Dengan Youtube

Kali ini kami nak kongsikan kepada anda pengalaman buat duit dengan youtube yang memang mudah kerana anda hanya perlu buat sesuatu yang unik dan kemudian apa yang anda kongsikan mendapat sambutan oleh orang ramai. Hanya upload video yang menarik di youtube dan kongsikan topik yang releven dengan apa yang anda suka, dari situ dah boleh jana income dan sumber pendapatan kedua yang konsisten dan pasif. …

8 Sebab Jutawan Apps Penipu! Baca Sampai Habis

Salah satu daripada aspek perancangan kewangan adalah tambah income melalui sumber pendapatan dan pada masa yang sama, cuba untuk kawal perbelanjaan anda. Salah satu cara yang saya jumpa untuk tambah pendapatan semasa browsing untuk cari idea adalah Jutawan Apps ini. Post kali ini, kami akan cuba lihat sama ada Jutawan Apps penipu ataupun sebaliknya. Saya tergerak untuk berikan review berkenaan dengan app ini dan memberikan …

10 Cara Jimat Duit – Tahun 2020

Ada banyak tips ataupun cara jimat duit sekarang ini. Seiring dengan perkembangan teknologi, banyak perkara dah berubah terutama aplikasi dan teknologi di sekitar kita. Seiring dengan perubahan itu, banyak yang boleh dimanfaatkan terutama untuk elak kobocoran wang dari dompet.  Ramai yang sudah mula berjimat kerana ketidaktentuan pasaran kewangan dan pasaran pekerjaan. Kalau yang ada kerja tu, kenalah berhati-hati agar poket tidak bocor kepada perkara yang …

Pin It on Pinterest