Kenapa Line Digi Slow Sekarang?

Kenapa line Digi slow sekarang ni? Ada banyak sebab kalau dahulu laji dan makin lama makin slow. Bab speed ini agak subjektif dan ada banyak cara untuk anda atasi masalah ini. Dalam artikel kali ini, kami akan tunjuk satu persatu macam mana teknik dan cara untuk anda cuba dapatkan semula kelajuan internet yang bagus dan berbaloi.

Mungkin salah satu daripada sebab yang kami nyatakan dalam artikel ini adalah penyebab line internet Digi di kawasan anda  agak perlahan dan cara untuk anda lajukan. Yang penting, baca artikel ini sampai habis dengan hati terbuka, mana tahu salah satu teknik yang bakal kami sebutkan ini memang menyebabkan coverage internet anda slow sekarang.

kenapa line digi slow

Terlalu Ramai User

Antara salah satu sebab utama kenapa line sesuatu syarikat telekomunikasi ini agak lambat adalah kerana terlalu ramai user di sesuatu kawasan. Apabila terlalu ramai user, memang akan berlaku sesuatu yang dipanggil “congested” dan perkara ini menyebabkan coverage internet di sesuatu kawasan menjadi agak perlahan.

Ianya tidak terhad kepada Digi dan boleh juga berlaku kepada syarikat telekomunikasi yang lain antaranya adalah Celcom, Maxis dan lain-lain lagi. Jika ini berlaku, antara cara paling cepat dan mudah adalah cuba untuk menukar coverage syarikat telekomunikasi anda. Anda kekalkan nombor yang sama anda gunakan, cumanya, syarikat telekomunikasi bertukar kepada syarikat lain.

Sekarang ini, ada banyak pilihan syarikat telekomunikasi yang ada, boleh cuba untuk bertukar ke Tune Talk yang menawarkan banyak pilihan pelan yang bermula dari RM15 dan beberapa manfaat lainnya. Antara manfaat yang syarikat Tune Talk tawarkan yang tidak ditawarkan oleh syarikat lain adalah;

  • Manfaat khairat kematian RM800 mengikut pelan yang anda langgan.
  • Manfaat takaful kemalangan sehiongga RM5000.
  • Manfaat untuk jadi seorang dealer syarikat Tune Talk Halo Telco. Ya, dengan modal yang minima RM70 sahaja, anda dah boleh menjadi seorang dealer.

Menarik kan apa yang syarikat ini tawarkan kepada pengguna mereka. Kalau anda rasa nak cuba sendiri apa yang syarikat Tune Talk ini tawarkan, boleh beli simkad ini di kedai Shopee kami. Di Shopee ini mudah sahaja, anda beli dan tunggu sahaja simkad tersebut sampai ke rumah. Ianya akan jadi jauh lebih mudah jika nak dibandingkan dengan kalau anda beli di kedai terdekat.

Kalau anda nak gunakan syarikat telekomunikasi, andai coverage internet terlalu slow. Boleh sahaja bertukar ke syarikat lain. Lagilah kalau masalah ini sudah berlarutan terlalu lama, memang boleh dan cuba cari alternatif lain.

Phone Anda Model Lama – Upgrade Model Baru

Kadangkala, ianya bukanlah masalah coverage, akan tetapi lebih kepada masalah telefon yang anda sendiri gunakan. Apabila telefon anda lebih daripada kadar minima, fungsi RAM dan phone storage yang terlalu sedikit, ianya boleh menyebabkan anda sukar nak melayari internet dan melakukan task lain apabila anda menggunakan telefon anda.

Tidak semestinya anda perlu menukar syarikat telekomunikasi anda, apa yang anda perlu lakukan pada waktu itu, adalah cuba tukar ke telefon yang lain. Memang ada banyak pilihan smartphone yang ada di pasaran sekarang ini. Alang-alang nak bertukar tu, boleh cuba bertukar ke smartphone yang mempunyai coverage 5G. Apapun, kenali dahulu masalah apa yang anda hadapi.

Buang Aplikasi Yang Tidak Digunakan

Anda download banyak sangat applikasi dan menyebabkan talian telefon anda menjadi sangat slow. Ianya memang boleh melambatkan telefon anda dan juga, melambatkan penggunaan internet anda.

Seba sehabis baik untuk buang mana-mana applikasi yang memakan storage yang terlalu banyak dan menyebabkan telefon anda menjadi lambat dan perlahan. Lagilah kalau telefon anda mempunyai kadar storage yang sangat sedikit. Sama ada anda buang applikasi yang tidak berkenaan, ataupun upgrade telefon anda dengan smartphone yang mempunyai jumlah storage yang besar.

Tutup App Yang Sedang Digunakan

Kebanyakan applikasi sedang berjalan di belakang walaupun ketika kita tidak gunakan applikasi tersebut. Applikasi yang sedang berjalan di belakang ataupun di “background” ini kebiasannya akan memakan ataupun menggunakan data.

Penggunaan data ini akan sedikit sebanyak melambatkan kelajuan internet yang anda sedang gunakan. Solusi mudahnya adalah, tutup sahaja semua applikasi yang sedang berjalan di belakang ataupun di background. Ianya akan sedikit sebanyak membantu anda untuk melajukan internet anda yang sedang lambat.

Applikasi yang kerap digunakan seperti Whatsapp, Telegram dan juga Facebook pun kadangkala memakan data di “background” telefon anda. Untuk applikasi seperti ini, saya cadangkan untuk anda gunakan telefon ataupun smartphone yang lebih terkini dan lebih berbaloi. Pakej data terkini pun penting kalau nak gunakan applikasi seperti ini, boleh semak pakej data terkini daripada Tune Talk antara pelan yang sentiasa “up to date” dengan perkembangan terkini dunia teknologi di Malaysia ini.

Bandingkan Speed Internet Anda Dengan Pengguna Lain

Anda boleh sahaja cuba buat perbandingan, berapa coverage speed internet di tempat anda jika nak dibandingkan dengan pengguna syarikat telekomunikasi lain. Contohnya sekarang anda adalah seorang pengguna Digi, cuba bandingkan berapa coverage internet speed anda dengan pengguna syarikat telekomunikasi lain seperti Umobile, tune talk, YES dan lain-lain.

Boleh jadi, di tempat anda, Digi agak slow dan jikla nak dibandingkan dengan syarikat telekomunikasi lain, jauh lebih baik. Boleh sahaja dan tak salah kalau nak bertukar ke syarikat tersebut.

CelcomDigi – Internet Lebih Baik

Untuk info, Celcom dan Digi telahpun bergabung. Diharapkan penggabungan ini memberikan lebih banyak nilai tambah kepada pengguna sama ada Celcom ataupun Digi di Malaysia ini.

KUALA LUMPUR: Penggabungan Celcom Axiata Bhd dan Digi.com Bhd (Digi) yang dimuktamadkan pada November lalu akan membentuk sinergi bernilai RM8 bilion.

Penganalisis RHB Investment Bank Bhd, Jeffrey Tan, berkata perkembangan yang disahkan pada sesi taklimat pelabur sulung dianjurkan pertengahan bulan lalu itu turut mengambil kira beberapa aspek kos penyepaduan yang tidak didedahkan serta penyelesaian kawal selia.

“Bahagian terbesar daripada sinergi berkenaan akan terkumpul daripada penjimatan rangkaian bernilai RM5.5 bilion, dengan perincian selebihnya hanya akan didedahkan selepas pengumuman

perolehan dan keputusan operasi bagi suku pertama 2023 Celcom, Axiata dan juga syarikat yang digabungkan,” katanya dalam satu nota penyelidikan, hari ini. [sumber]

Apapun, ini adalah sedikit sebanyak, apa yang anda boleh lakukan kalau coverage syarikat telekomunikasi di tempat anda itu perlahan. Boleh cuba teknik dan strategi yang kami nyatakan dalam artikel ini. Tak salah pun kalau nak cuba syarikat Tune Talk dan anda boleh beli di kedai shopee kami di SINI.

Harapnya, persoalan kenapa line digi slow di tempat anda itu terjawab.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest