Kali ini saya nak kongsi berkenaan dengantips belajar saham PDF daripada salah satu buku saham yang popular di Malaysia iaitu ebook sistemsaham.com. Ebook sistemsaham merupakan antara ebook yang bagus untuk panduan pelabur newbie ataupun pelabur yang sudah lama berkecimpung dalam dunia pelaburan saham. Ada banyak tips dan panduan daripada ebook tersebut untuk anda pelabur-pelabur saham agar tidak rugi dengan pelaburan saham.

Di akhir artikel ini juga, kami akan berikan beberapa alternatif lain selain daripada pelaburan saham untuk memaksimumkan pelaburan anda. Dan juga beberapa tips penting untuk berdagang di pasaran yang patuh syariah lain di Malaysia. Harap dengan artikel ini, akan membantu anda untuk tambah pendapatan.

Jangan lupa, baca sampai habis ye.

belajar saham pdf

Panduan Saham PDF yang berbaloi dan memang untuk dimiliki pelabur di Malaysia

Panduan saham ini adalah panduan yang pada saya merupakan panduan yang berbaloi untuk anda miliki agar analisa pelaburan anda menjadi semakin mantap dan berkesan. Ada banyak tips yang beliau kongsikan dalam panduan tersebut terutama cara untuk membuat untung dalam pelaburan saham.

Salah satu perkongsian beliau adalah berkenaan dengan strategi pelaburan saham ikut arah indeks. Strategi ini memang saya amalkan sehingga kini dan menjadi strategi utama saya sebelum membuat pelaburan saham. Saya ada tulis berkenaan dengan strategi tersebut di sini.

Strategi Saham Ikut Jerung

Pertama kali mendengar berkenaan dengan Jerung. Jerung dalam bursa Malaysia adalah merujuk kepada syarikat yang bermodal besar seperti Permodalan Nasional Berhad (PND), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Tabung Haji dan lain-lain.

Syarikat ini adalah antara syarikat besar dalam bursa Malaysia yang aktif melabur dalam bursa Malaysia. Ada beberapa kriteria syarikat ‘jerung’ ini tunjukkan apabila mula memasuki kaunter saham yang mereka berminat. Kalau anda amalkan tanda-tanda syarikat besar memasuki kaunter saham ini, kebarangkalian untuk anda membuat untung dalam pelaburan saham adalah tinggi.

Anda masuk ke dalam kaunter seperti ini dan apabila sampai signal jual, terus jual. Macam mana tu? Saya tak dapat nak terang lebih lanjut, saya cadangkan anda dapatkan panduan sistemsaham.com ini. Memang menarik.

Antara yang ditekankan dalam ebook ini adalah cara untuk mengenal volume dalam pelaburan saham. Nak info lanjut, boleh klik link di atas dan dapatkan info lanjut.

Ebook Saham PDF SistemSaham, Asas Saham teknikal analisis

Anda juga dapat mempelajari teknikal analisis saham dengan ebook ini. Ada beberapa teknik dan signal penting dalam ebook ini yang anda perlu tahu. Ianya adalah corak-corak penting dalam teknikal analisis untuk menentukan arah pelaburan anda sama ada perlu jual atau tunggu. Ianya adalah antara cara belajar saham PDF teknikal analisis yang bagus dan patut ada untuk pelabur di Malaysia.

Buka Akaun Saham Untuk Bermula

Kepada anda yang datang ke artikel ini dan tidak tahu macam mana nak bermula, kami galakkan untuk anda bermula dengan membuka akaun CDS saham. Kalau tiada akaun macam mana nak berdagang saham kan? Bila dah ada akaun ni, semuanya akan jadi lebih mudah.

Sebelum ini saya sendiri gunakan platform Maybank untuk trade saham, tapi sekarang ini sudah bertukat ke platform lain. Untuk info platform Maybank boleh ke artikel SINI.

Platform yang saya maksudkan adalah dengan RHB. Kalau nak tahu kenapa dan mengapa saya menukar platform boleh tengok artikel saya di SINI.

Sedikit Tips Untuk Sukses Dalam Pelaburan Saham

Nak sukses dalam saham, anda kena tahu stail anda. Kalau bercakap pasal stail, mestinya antara teknikal analisis dan fundemantal analisis. Dah mahir dengan teknikal analisis dan fundemantal analisis barulah boleh berdagang dengan mudah dan menguntungkan.

Untuk itu, boleh tengok artikel kami berkenaan dengan teknikal analisis dan harap ianya boleh membuka mata anda untuk mula melabur dalam.

Untuk membuat analisa berkenaan dengan berkesan sama ada analisa teknikal ataupun fundemantal, anda perlukan alatan yang sesuai. Untuk alatan tersebut, kami rekemen anda tengok alatan sesuai untuk membuat pelaburan dalam saham SINI.

Bonus ebook belajar saham PDF

Saya nak berikan kepada anda ebook saham percuma sebagai bonus anda membaca artikel ini. Ianya adalah reversal signal yang ditunjukkan oleh candlestick yang membolehkan anda untuk membuat penilaian pelaburan yang lebih berkesan.

Harap artikel ini membantu anda untuk berjaya dalam pelaburan saham. Nasihat saya, jangan berhenti belajar saham, terus belajar dan belajar panduan saham untuk anda berjaya dalam pelaburan saham.

Alternatif Kepada Saham

Berikut adalah antara beberapa alternatif terbaik kepada saham. Salah satunya adalah pasaran yang saya sendiri aktif dan melibatkan diri dalam pelaburan tersebut.

Futures Crude Palm Oil

Apa yang menyebabkan saya memilih untuk fokus dalam FCPO adalah kerana ianya patuh syariah. Jadi tiada isu ianya tidak patuh syariah. Lagi satu sebab adalah ianya merupakan market 2 arah. Bermaksud, pasaran naik pun boleh buat untung, pasaran dalam keadaan menurun pun boleh buat untung.

Kelapa sawit adalah antara industri yang memang dah biasa dan dikenali di Malaysia. Jadi lebih mudah untuk saya menceburi bidang ini.

Nak tahu info lanjut berkenaan dengan FCPO ini, boleh tengok beberapa artikel kami di bawah.

Forex

Ianya lebih ramai pesaing daripada bank-bank dunia. Pasaran dibuka 24 jam kecuali sabtu dan ahad. Ramai yang dah berjaya dan ramai juga yang masih mencari-cari teknik yang sesuai untuk membuat pelaburan di sini. Cuma isunya adalah, ada pendapatan yang kata ianya tidak patuh syariah. Jadi nak buat macam mana.

Jangan risau, ada pendapatan ustaz yang kata ianya patuh syariah.

Untuk info lanjut berkenaan dengan pelaburan Forex boleh lagi baca 2 artikel kami di bawah bagi membantu anda untuk membuat pelaburan dengan berkesan dan betul.

Barulah berbaloi kalau nak melabur dalam forex. Kami rekemen anda baca info berkenaan dengan Forex dan FCPO, kemudian nilaikan sendiri.

Wahed Invest

Kalau saham, forex ataupun FCPO, anda monitor sendiri pelaburan anda. Boleh untung 100% ataupun rugi 100% bergantung kepada strategi anda. Wahed invest ini pula anda mintak robot iaitu Robo Advisor untuk melaburkan untuk anda.

Ianya patuh syariah! dan diluluskan oleh bank negara Malaysia. Boleh baca artikel kami berkenaan dengan Wahed Invest di bawah;

Harap anda dapat membuat keputusan pelaburan yang betul untuk terus sukses. Kami juga rekemen anda buat pelaburan di Wahed Invest ini secara minima. Jika nampak ianya beri pulangan yang baik, boleh teruskan membuat pelaburan.

Teruskan Belajar Saham – Jangan Berhenti

Jangan berhenti setakat ini dan teruskan menimba ilmu terutama dalam teknikal analisis. Kalau memang anda meminati syarikat di Malaysia, boleh tengok apa yang saham ada. Kalau tidak, banyak lagi alternatif yang bagus yang ada untuk anda melabur.