5 Cara Beli Rumah Pertama – Wajib Baca

Artikel pada kali ini, kami nak kongsikan kepada anda cara untuk beli rumah pertama. Sama ada untuk tujuan duduk sendiri ataupun untuk pelaburan. Kalau nak beli rumah pertama ni memang ramai yang cuba cari tips dan teknik, apapun, kami kongsikan pengalaman kami untuk dapatkan deal rumah 1st.

Kalau tak biasa, memang kena dapatkan panduan atau tanya kepada mereka yang lebih pakar. Kalau memang anda berniat nak dapatkan rumah pertama tetapi tidak mempunyai cash yang cukup, boleh gunakan beberapa sumber seperti KWSP ataupun pinjam mak atau ayah untuk beli rumah yang pertama. Kalau tak, boleh dapatkan info berkenaan dengan Skim Rumah Pertamaku yang memberikan pinjaman sehingga 100%, baca artikel di SINI. Yang penting, rumah yang anda beli itu berbaloi dan kena dengan tujuan anda.

Kisah Saya Beli Rumah Pertama

Saya beli rumah pertama semasa umur 23 tahun dan ketika itu sudah mempunyai duit sebanyak RM20k yang sudah dikumpul semasa belajar. Selepas grad terus target nak cari rumah untuk pelaburan.

Masa jumpa property agent, saya cakap terus terang yang saya nak cari rumah untuk pelaburan, ada tak boleh rekemen mana-mana unit yang sesuai untuk pelaburan. Masa tu, saya fokus pada rumah yang bagi pulangan cashflow +ve. Masa tu agen tersebut rekemen satu rumah di Bandar Baru Uda yang memberikan cashflow yang baik dan yang penting, kena dengan harganya.

Waktu yang paling susah masa tu adalah untuk decide sama ada nak ambil rumah ni ataupun sebaliknya. Setelah berbincang dengan beberapa orang, akhirnya terus ambil keputusan untuk dapatkan rumah ini.

Nak Beli Rumah Yang Pertama – Apa Yang Perlu

Tujuan – Untuk Duduk Ataupun Untuk Pelaburan

Berikut adalah apa yang perlu untuk anda dapatkan unit kediaman yang pertama. Rumah untuk duduk ataupun untuk pelaburan adalah 2 perkara yang berbeza. Kalau untuk duduk, memang kena dapatkan unit yang akan anda duduk untuk satu tempoh masa. Biasanya kalau untuk duduk, harga unit akan lebih mahal sedikit berbanding yang biasa dan mempunyai ciri-ciri seperti dekat dengan sekolah, pasaraya dan lain-lain.

Berbeza dengan kalau anda nak beli untuk tujuan pelaburan. Yang penting adalah tujuan pelaburan anda tercapai sama ada untuk cashflow positive ataupun untuk capital appreciation. Nak dapatkan rumah yang mempunyai cashflow ini, kena banyak study dekat laman web yang menjual rumah dan lihat unit mana yang anda boleh dapatkan pada harga yang anda mahukan. Apapun, apakah tujuan anda?

Sediakan Cash – No Money No Talk

Kalau boleh untuk beli rumah, sediakan cash RM10k minimum. Untuk rumah subsale, anda boleh cuba adjust dengan agen hartanah agar “mark up” harga rumah anda agar tidak perlu membayar downpayment rumah sebanyak 10%. Apapun cara ini memang biasa digunakan dan kalau anda mahukan rumah dimana-mana kawasan dan mempunyai ready 10% ataupun cash yang banyak, boleh isi borang ini. Kami akan cuba sebaiknya menghubungkan anda dengan kenalan agen seluruh Malaysia bagi membantu anda mendapatkan pinjaman yang anda inginkan.

KWSP pun kadang-kadang membantu untuk anda dapatkan rumah yang anda mahukan. Terutama kalau anda mempunyai KWSP akaun 2 yang banyak, anda boleh keluarkan kesemua jumlah yang ada (bergantung kepada syarat KWSP) untuk pembelian rumah.

Beli Unit Yang Biasa Dahulu

Anda boleh pilih untuk beli rumah idaman anda ataupun, cara lain, anda beli rumah yang sederhana dulu walaupun mampu untuk beli rumah yang lebih besar. Kemudian, satu masa jika anda mempunyai cash yang lebih baik, boleh beli rumah yang lebih baik tersebut dan sewakan unit yang anda sedang duduk sekarang. Ianya adalah salah satu tips yang baik untuk pelaburan permulaan.

Apapun, terpulang kepada anda.

Kalau dah ada semua ini, boleh hubungi agen terdekat untuk dapatkan rumah yang anda idamkan. Ataupun boleh isi maklumat anda di sini dan kami akan cuba sebaik mungkin untuk menghubungkan anda kepada rakan dan kenalan agen hartanah lain yang ada di sekitar.

Kami galakkan untuk anda baca artikel lain berkenaan dengan pinjaman rumah di bawah untuk info yang lebih menyeluruh berkenaan dengan cara dan langkah beli rumah.

1 – Cara Semak Harga Pasaran Rumah – Penting Kalau Beli Direct dengan Tuan Rumah

2 – Cara Nak Kira Kelayakan Pinjaman Rumah Anda

3 – Pakej yang Bank Muamalat tawarkan – KLIK SINI

Leave a Reply