6 Cara Bayar Hutang Kad Kredit Guna KWSP

Macam mana cara terbaik untuk bayar hutang kad kredit guna KWSP. Memang ramai yang nak cuba keluar daripada belenggu hutang terutama kad kredit. Pada artikel kali ini, kami akan tunjukkan kepada anda beberapa tips dan cara untuk anda gunakan wang daripada KWSP bagi membayar hutang kad keredit anda.

Selain daripada itu juga, ada beberapa informasi yang yang anda perlu tahu bagi membolehkan anda untuk membayar hutang kad kredit anda menggunakan modal dan cara lain. Apapun, harapnya, tips dan artikel ini akan sedikit sebanyak membantu dalam perancangan kewangan anda. 

bayar hutang kad kredit guna kwsp

Pengeluaran KWSP yang anda perlu tahu

Untuk pengetahuan anda, ada beberapa pengeluaran KWSP yang anda perlu tahu. Pengeluaran bagi bayar hutang kad kredit guna KWSP buat masa ini memang tidak ada dalam senarai pengeluaran. Tapi tiada masalah kalau anda nak gunakan cara lain bagi membuat pengeluaran tersebut. Apapun, berikut adalah jenis pengeluaran yang dibolehkan untuk KWSP.

  • Pengeluaran Sebahagian
  • Umur 50
  • Bina Rumah
  • Perumahan Fleksibel
  • Kesihatan
  • Pendidikan
  • Mengurang / Menyelesaikan Baki Pinjaman Perumahan
  • Perumahan PR1MA
  • Simpanan Melebihi RM1 Juta
  • Beli Rumah
  • Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan
  • Haji
  • i-Lestari
  • Pengeluaran Penuh
  • Umur 55
  • Hilang Upaya
  • Umur 60
  • Meninggalkan Negara
  • Pekerja Berpencen Dan Pesara Pilihan
  • Kematian

Anda boleh baca info lanjut berkenaan dengan pengeluaran ini di pautan link di bawah ini. https://www.kwsp.gov.my/documents/20126/131635/Risalah_ePengeluaran_01012019.pdf/248e8c05-151d-f67d-4754-9c2ae1bc9795

Kalau Macam Itu, Macam Mana Nak Buat Pengeluaran Untuk Bayar Kad Kredit?

Untuk ini, adalah lebih baik anda cuba gunakan sebaiknya pengeluaran sebahagian untuk membayar hutang kad kredit anda. Gunakan pengeluaran lain untuk bayar hutang kad kredit. 

Tiada masalah pun kalau nak gunakan cara ini, yang penting anda serahkan semua dokumen yang berkaitan dengan cukup dan ini adalah antara pilihan yang berbaloi yang anda boleh lakukan.

Dalam banyak-banyak pengeluaran ini, yang mana yang paling bagus?

Saya cadangkan untuk anda gunakan pengeluaran yang berkaitan dengan rumah. Yang berkaitan dengan rumah ada 3 iaitu;

  • Membeli Rumah
  • Ansuran Pinjaman Perumahan
  • Bina Rumah
  • Perumahan Fleksible
  • Perumahan Pr1ma

Kenapa rumah? Kerana rumah adalah satu keperluan dan alang-alang tu anda boleh gunakan pengeluaran seperti ini untuk rancang semula kewangan anda. Apapun, untuk info lanjut berkenaan dengan cara dan tips pengeluaran pinjaman perumahan, anda boleh lihat dan tengok video di bawah ini untuk info lanjut. Ianya adalah berkaitan dengan pengeluaran bagi pinjaman perumahan menggunkana KWSP.

Saya pasti, ada banyak info dan input yang bakal anda dapat daripada video di atas ini. Jika ada sebarang soalan juga, boleh ajukan di dalam ruangan komen video di atas ini.

Selain daripada pengeluaran berkaitan dengan rumah, anda juga boleh gunakan sebaiknya pengeluaran berkaitan dengan kesihatan dan juga pendidikan bagi membayar hutang kad kredit anda. Asalkan anda boleh kemukakan dokumen berkaitan, memang tiada masalah.

Sempena Covid-19, Boleh Buat Pengeluaran

Bersempena dengan Covid 19 ini juga, anda boleh membuat pengeluaran daripada dana dalam KWSP anda. Yang pasti, boleh gunakan dana itu sebaiknya dan jika tak pasti boleh dapatkan nasihat kewangan daripada mereka yang lebih pakar. Apapun, sempena dengan covid 19, anda memang boleh membuat 2 pengeluaran daripada dana KWSP. Dana apakah itu?

  1. Pengeluaran i-lestari
  2. Pengeluaran i-Sinar

Jika anda layak, memang boleh membuat pengeluaran sebaiknya. Yang penting boleh gunakan untuk keperluan anda termasuklah untuk bayar hutang kad kredit anda menggunakan dana dari KWSP.

Info mengenai pengeluaran i-sinar ini pula, anda boleh dapatkan daripada video di bawah untuk info lanjut;

Harap anda mengapat input daripada video di atas dan pastinya untuk anda mula membayar hutang kad kredit anda.

Jadi Kreatif Untuk Membayar Hutang, Gunakan Sumber Yang Ada

Tak semestinya kena gunakan dana daripada KWSP, anda pun boleh menggunakan sumber lain selain daripada dana dari akaun 1 ataupun akaun 2 KWSP anda. Dana yang kami maksudkan adalah dana dari;

Ini adalah antara idea yang anda boleh gunakan untuk menjelaskan hutang kad kredit anda. Untuk tips lain berkaitan dengan kad kredit, boleh tengok beberapa artikel kami yang lain berkaitan dengan kad kredit di bawah ini;

Jimat Perbelanjaan Bulanan Anda

Untuk cara ini, anda kaji semula perbelanjaan bulanan anda. Potong mana-mana perbelanjaan yang tak perlu. Macam mana nak tahu perbelanjaan yang tak perlu itu, anda boleh cuba tulis di atas kertas satu persatu perbelanjaan anda. Dari situ anda boleh nampak mana perbelanjaan yang tak perlu dan perlu dipotong.

Untuk tips jimat perbelanjaan ini pula, anda boleh tengok di dalam artikel di bawah bagi mendapatakan info lanjut berkaitan dengan cara untuk kurangkan perbelanjaan setiap bulan.

Tips Tambah Pendapatan Simple Dan Mudah

Selain daripada berjimat, adalah lebih baik juga anda mula fokus pada pendapatan lain yang membolehkan anda untuk membayar hutang-hutang anda termasuklah hutang kad kredit. Ada banyak sebenarnya tips untuk berjimat dan membolehkan anda untuk tambah pendapatan anda. Berikut adalah antara beberapa tips dari kami untuk anda tambah pendapatan anda.

Daripada sumber pandapatan ini diharapkan untuk membolehkan anda untuk membina pendapatan sendiri. Berikut adalah antara beberapa idea untuk membolehkan anda untuk tambah pendapatan anda.

Buat Duit Dengan Atomy

Tanpa sebarang modal, pendaftaran percuma. Ianya merupakan satu model perniagaan yang hampir tiada risiko kepada bakal pembeli. Atomy merupakan online Shopping mall sama seperti Lazada dan Shopee tetapi mempunyai kelebihan untuk tambah pendapatan sendiri.

Cara untuk tambah pendapatan Atomy ini mempunyai konsep yang tersendiri. Apapun, kalau anda ingin tahu lebih lanjut berkenaan dengan konsep dan model perniagaan jenis ini, boleh baca dalam artikel di Cara Buat Duit Atomy di SINI.

Pelaburan Saham – Tips Untuk Sukses

Pelaburan saham pula mempunyai tempoh waktu untuk anda benar-benar mahir dengannya. Bagi seseorang untuk mahir, ianya perlukan tempoh tertentu dan kebiasannya, akan ambil masa bertahun-tahun untuk sukses. Apapun, tak ada masalah untuk anda mencuba pelaburan saham seperti ini. 

Dalam blog ini juga, kami ada berikan kepada anda, kelas saham yang anda boleh ikuti secara PERCUMA sahaja. Nak tahu lebih lanjut berkenaan dengan kelas saham tersebut dan tips teknikal analisis saham itu, boleh tengok di bawah ini;

Menjadi Penjual di Shopee

Anda pun boleh menjual di Shopee. Nak setup kedai di Shopee ini tidaklah susah, tetapi yang lebih penting dari itu adalah, produk apa yang anda nak letak dalam kedai anda. Nak dapatkan pembekal dari mana? Tips marketing dan teknik nak lariskan jualan pula bagaimana.

Kesemua ini adalah antara elemen penting untuk sukses dalam menjadi seorang penjual di Shopee.; Sekali lagi, anda boleh akses tips dan cara untuk menjadi seorang penjual di Shopee di bawah ini;

Mulakan Tips Membayar Hutang Anda Sekarang

Secara ringkasnya, anda boleh membayar hutang kad kredit anda guna KWSP ataupun 2 cara lain. 

  • Gunakan KWSP
  • Gunakan simpanan anda
  • Gunakan dana daripada pendapatan sampingan.

Harap artikel bayar hutang kad kredit guna KWSP ini ada sedikit sebanyak membantu anda untuk melangsaikan hutang anda.

Jangan lupa untuk KLIK butang di ATAS untuk mendapatkan akses terus tips pelaburan dan tambah income dari channel Telegram kami.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest