5 Info Pengalaman Refinance Rumah Sendiri

Kali ini saya nak share berkenaan dengan pengalaman cara untuk refinance rumah client saya sehingga lulus. Untuk pengetahuan anda, anda boleh membaca artikel lain berkenaan dengan pembiayaan semula rumah di SINI untuk info lanjut dan jenis-jenis refinance yang ada dan ditawarkan oleh bank-bank Malaysia.

Apapun, kalau anda ingin mencari cara dan tips untuk pembiayaan semula rumah, berikut adalah antara pengalaman saya sendiri uruskan pinjaman ataupun refinance rumah. Harap ianya memberikan manfaat kepada anda dan kalau anda nak buat pembiayaan semula rumah untuk dapatkan extra cash, boleh amalkan tips dan perkongsian ini.

pengalaman refinance rumah

Pengalaman #1 Komitmen Hitang Terlalu Tinggi

Dalam minggu lepas dapat 1 kes refinance. Jumpa dengan client dan tujuan dia nak refinance adalah sebab komitmen dia terlalu tinggi. Dia nak gunakan cash yang dia dapat lepas refinance rumah untuk settlekan komitmen dia macam kad kredit, personal loan dan lain-lain.

Disebabkan tujuan nak refinace untuk restructure balik hutang, jadi cuma send kes ni ke beberapa bank je yang ada offer “debt consolidation”. Cubaan pertama gagal sebab memang komitmen terlampau tinggi.

Lepas tu offer pada client utk gabung nama dengan isteri ataupun adik beradik. Akhirnya isteri beliau setuju untuk apply kali kedua dengan nama bersama. Selepas cubaan kali kedua, sudah ada nampak tanda-tanda refinance akan berjaya. Apapun, kalau anda mempunyai komitmen yang terlampau tinggi, boleh gunakan cara ni dan cuba refinance rumah pada bank yang offer pakej “debt consolidation” nak tahu bank mana, boleh pm.

“Kalau refinance ni tak lepas, saya akan ke AKPK sebab dah tak boleh nak tanggung bebanan hutang” kata en client

Apapun, refinance sudah ada tanda-tanda akan approve dan doakan client ni boleh settlekan hutang dalam masa terdekat.

Pengalaman #2 Refinance Tak Jadi Tapi Nak Jual Rumah

Saya dapat PM daripada client bertanya berkenaan dengan pembiayaan semula rumah. Pertama sekali jika saya dapat mesej daripada bakal client untuk kes refinance adalah saya akan lakukan 2 perkara ini.

Pertama, periksa harga pasaran dan kalau boleh cari yang paling maksimum yang paling bersesuaian dengan apa yang pelanggan mahukan.

Kedua adalah untuk periksa komitmen bulanan sama ada akan lepas atau tidak. Jika info yang diberikan tidak clear atau ada masa yang bakal pelanggan tidak berapa jelas hutang yang dia ada, kami cadangkan untuk dia dapatkan CCRIS report. Dari situ, akan nampak komitmen bulanan dengan lebih jelas dan dapat kira sama ada pinjaman untuk pembiayaan semula dapat lepas ataupun sebaliknya. Kalau komitmen tinggi pun, kami akan cuba untuk offer pakej yang tawarkan “loan consolidate” iaitu pakej pembiayaan semula yang membolehkan seseorang untuk langsaikan hutang lama dengan refinance rumah yang sedia ada. Tapi masih lagi bergantung kepada sama ada komitmen seseorang itu OK ataupun sebaliknya.

Selepas periksa kedua-dua perkara ini, ada juga pelanggan yang berkata;

“Maaf en, saya tak jadi la nak refinance rumah ni, saya nak jual, boleh kita jumpa untuk en uruskan?”

Ini memang lumrah, selepas pinjaman lulus, memang komitmen bulanan akan semakin bertambah kerana jumlah yang perlu dibayar kepada bank untuk setiap bulan adalah berdasarkan kepada pinjaman yang baru lulus. Memang komitmen akan bertambah dan sebab itu, ada sebahagian yang mengambil jalan untuk jual sahaja rumah daripada tanggung pembelanjaan tambahan.

Tahu Tujuan Refinance

Anda juga perlu tahu kenapa anda nak buat pembiayaan semula rumah. Sekarang ini ada beberapa kali bank menurukan interest rate sehingga ke paras bawah 4% dan ianya merupakan antara yang terendah dalam sejarah Malaysia. Pada masa ini juga, pada saya adalah masa yang terbaik untuk anda cuba untuk refinance rumah anda untuk dapatkan extra cash dan duit itu boleh digunakan untuk pelbagai tujuan seperti pelaburan dan lain-lain.

Pengumuman penurunan interest rate adalah seperti di bawah;

KUALA LUMPUR (May 5): Bank Negara Malaysia (BNM) has cut its overnight policy rate (OPR) by 50 basis points (bps) to 2%, a level last seen during the 2008-09 global financial crisis.

In a statement issued after its Monetary Policy Committee meeting today, BNM said the ceiling and floor rates for the OPR have been reduced to 2.25% and 1.75% respectively. (sumber ; The Edge)

Ilmu dan Tips Lain Berkaitan Dengan Pemilikan Rumah

Kalau untuk jual rumah, boleh tengok artikel ini bagi mendapatkan info lanjut berkenaan dengan cara pantas jual rumah.

Kalau anda nak refinance rumah anda ataupun check harga pasaran untuk tujuan refinance, boleh KLIK Borang ini untuk kami hubungi anda dalam masa terdekat. Kami akan cuba yang terbaik bagi membantu anda refinance rumah anda.

Apapun, ini adalah beberapa pengalaman saya dalam uruskan pinjaman perumahan berkaitan dengan pembiayaan semula. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan dengan proses ataupun pakej pembiayaan semula, bolehlah isi borang di atas untuk dapatkan info lebih lanjut.

Kurangkan Perbelanjaan Tambah Pendapatan

Di kala kegawatan inilah masa terbaik untuk anda tambah pendapatan dan pada masa yang sama, kurangkan perbelanjaan bulanan anda. Kami sertakan beberapa panduan untuk anda kurangkan perbelanjaan bulanan anda di bawah ini;

Juga beberapa artikel lain untuk anda tambah pendapatan anda melalui beberapa cara antaranya adalah;

Harap artikel ini memberikan anda sedikit panduan untuk mula melabur pada masa akan datang.

Apa itu refinance?

Refinance adalah anda buat semula pinjaman rumah anda dan mendapat keuntungan daripada kenaikan harga pasaran?

Bank mana yang tawarkan refinance?

Kebanyakan bank di Malaysia ada menawarkan pakej refinance ini dan setiap bank mempunyai kelebihan yang tersendiri.

Refinance komitmen tinggi?

Walaupun komitmen anda tinggi, anda boleh refinance rumah anda, kerana ada bank yang menawarkan loan consolidation pakej.

Boleh ke refinance loan lppsa ke bank?

Boleh tiada masalah, anda juga boleh buat pembiayaan semula daripada bank ke lppsa jika layak.

Related Posts

8 thoughts on “5 Info Pengalaman Refinance Rumah Sendiri

 1. Salam tuan, boleh tahu bank mana yang ada offer debt consolidation untuk high commitment nak refinance rumah

   1. tuan boleh saya dapatkan sekali info tersebut ?

    terima kasih tuan

 2. Salam tuan, boleh tahu bank mana yang ada offer debt consolidation untuk high commitment nak refinance rumah area jb

  1. pm kami untuk info lanjut, atau whatsapp je terus,

   010-8435381

   kami akan uruskan nnt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *