Agen Hartanah Pasir Gudang – 5 Pengalaman Jual Rumah Kota Masai

Pasir Gudang merupakan salah satu kawasan yang menjadi tempat untuk kami menjalankan proses jual dan beli rumah. Kami juga merupakan agen hartanah di Pasir Gudang dan pada kali ini, kami ingin berikan beberapa kisah untuk menjual satu rumah kos sederhana di Jalan Tembikai, Taman Kota Masai, Pasir Gudang. Selain daripada rumah di sini, kami juga pernah menjual perumahan baru di Meridian East dan juga di Taman Scientex PG. Kisah jual beli di Meridian East dan Scientex akan kami ceritakan pada artikel lain.

Rumah yang kami jual tersebut bukanlah rumah lelong di Pasir Gudang, tetapi merupakan rumah subsale ataupun 2nd hand. Seperti juga perumahan di kawasan lain yang telah kami cover seperti di Skudai ataupun di Batu Pahat, penjualan bermula dengan mencari rumah yang ingin dijual tersebut. Dah ada rumah yang ingin dijual, barulah proses seterusnya berjalan iaitu mencari pembeli, proses apply pinjaman rumah dan lain-lain.

Kalau anda ada mempunyai rumah di Pasir Gudang, ataupun di dalam Johor tetapi tidak tahu macam mana proses jual beli, ataupun tak mempunyai masa untuk menjual rumah anda, boleh dapatkan khidmat periksa harga pasaran secara PERCUMA di SINI.

Macam Mana Dapat Penjual

Ada banyak cara untuk dapatkan listing penjual. Bagi seorang agen hartanah berdaftar, listing adalah umpama nyawa bagi seorang perunding. Kerana jika tiada lisitng, macam mana nak jual, jika tiada barang untuk dijual, macam mana nak dapat income? Cara untuk dapatkan listing akan kami cover pada artikel lain.

Untuk rumah di Kota Masai ini, kami dapat listing daripada rakan agen. Beliau merupakan seorang agen hartanah separuh masa dan apa yang kami lakukan adalah hanya iklankan unit tersebut. Lebih menarik, kami hanya iklankan rumah ini di satu medium pengiklanan sahaja iaitu Mudah.my. Ya, hanya di situ dan tiada Facebook, Instagram dan lain-lain. Detail rumah yang kami iklankan adalah seperti berikut;

  • Rumah – 2 Tingkat Low Cost
  • Hold Status – Freehold
  • Lokasi – Jalan Tembikai, Taman Kota Masai, Pasir Gudang
  • Harga – RM140k

Ini adalah detail rumah tersebut dan tidak lama selepas iklan, terus ada pembeli PM. Tak sempat nak iklankan di Facebook dan beberapa marketing lain.

Masalah Pembeli dalam Dapatkan Rumah

Untuk kes rumah ini, pembeli mempunyai masalah kerana beberapa rumah yang mereka cuba dapatkan walaupun pinjaman rumah telahpun lulus, tetapi mereka tidak mendapat rumah tersebut. Kalau di Johor, perkara ini tidaklah pelik terutama apabila berurusan dengan perunding hartanah yang tidak berdaftar (baca : broker). Walaupun anda sudah booking unit tersebut, tetapi tidak semestinya unit yang anda book itu bakal menjadi milik anda. Sebab itu adalah lebih baik bagi pihak penjual atau pembeli untuk berurusan dengan perunding yang berdaftar dengan LPPEH.

Loan pembeli telahpun lulus, pada ketika itu loan lulus oleh MBSB bank cuma yang menjadi masalahnya adalah, tiada rumah yang sesuai. Jadi apabila kami iklankan unit ni, terus pembeli ajak tengok rumah dan terus dapatkan rumah tersebut. Disebabkan oleh masalah kewangan yang dihadapi, earnest deposit RM500 pun diterima asalkan rumah tu ada pembeli.

Dalam masa seminggu sahaja pinjaman perumahan dari MBSB ini telahpun lulus. Banker cuma submit dokumen yang sama dan ada pertukaran alamat sikit, sebab itu proses untuk kelulusan agak singkat. Apabila urusan pinjaman rumah selesai, proses seterusnya adalah berkaitan dengan urusan guaman.

Peguam Hartanah di Pasir Gudang

Seperti kes di SINI, kes ini juga memerlukan consent daripada SUK Johor untuk proses pertukaran nama. Boleh baca di artikel yang kami sebutkan tadi untuk memahami lebih lanjut berkenaan dengan sekatan di dalam geran. Sekatan yang dimaksudkan adalah sekatan SUK. Jika anda seorang penjual rumah dan tak biasa dengan perkara ini, boleh hubungi kami untuk dapatkan info lanjut.

Proses pertukaran nama tidak ambil masa yang terlalu lama, cuma kalau ada sekatan daripada SUK ini, boleh estimate proses pertukaran nama mengambil masa 1 tahun. Semuanya tiada masalah selepas proses tukar nama dan semuanya selesai selepas 1 tahun. Yang penting pembeli gembira dapat rumah idaman untuk duduk dan penjual lega rumah mereka terjual.

Apapun kepada anda yang nak menjual rumah ataupun nak membeli rumah di sekitar Johor khususnya Pasir Gudang, boleh PM kami untuk info lanjut.

Leave a Reply