Penting Periksa Rumah Sebelum Beli – Tips Pada Pembeli

Sebelum membeli rumah, penting untuk periksa sebelum buat pembelian. Tips ni penting terutama kepada bakal pembeli. Ini menjawab satu post viral daripada seorang pembeli baru2 ni dan menyalahkan agen REN untuk kondisi rumah yang tak ok. Salah satu isu adalah tak melihat keadaan rumah itu betul-betul sebelum membuat pembelian dan tandatangan apa-apa dokumen.

Salah satu proses pembelian rumah adalah viewing. Terutama kepada bakal pembeli, kena tengok keadaan rumah itu betul2. Kalau ada penyewa, ataupun rumah berkunci, ataupun apa saje halangan, kena tengok dan paksa agen yang entertain ataupun tuan rumah untuk tengok dalam. Kalau tak dapat tengok dalam, tak perlu proceed dengan rumah tu sebab ada banyak lagi rumah-rumah lain. Selepas viewing barulah proses seterusnya untuk apply loan, urusan dengan lawyer dan serah kunci.

Walaupun tuan rumah ataupun agen janji “bulan dan bintang” bakal pembeli perlu bersedia untuk membaiki kerosakan atau cuba nego harga kalau rumah yang nak dibeli tu dalam condition yang tak ok. Dalam sesetgah kes, kalau nak proceed dengan rumah yang condition tak ok, boleh cuba nego harga serendah yang mungkin untuk bakal pembeli membaiki kerosakan yang ada. Kerana apabila SPA (sales purchase agreement) sudah ditandatangani, agak sukar untuk buat apa-apa tuntutan selepas itu. 

Pembeli Dapat Cashback

Kalau harga rumah RM300k, proses biasa adalah pembeli harus keluarkan 10% deposit (rm30k) untuk pembeli rumah (loan lulus 90%). Lagi 5% untuk kos guaman (dalam 15k). Total kos untuk deposit dan guaman, anggaran RM45k. Tapi ada sesetengah kes seperti dalam kes yang viral tu, pembeli dapat cashback daripada pembelian. Maksudnya pembeli x perlu bayar 10% dan dapat cashback yang antara tujuan untuk cover kos guaman dan kerosakan yang bakal ditanggung.

Sekarang pun dah tak pelik kalau ada yang dapat pinjaman perumahan sehingga 100% loan. Ya, ianya memang bukan satu perkara yang pelik buat masa ini. Info lanjut pun anda boleh dapatkan di bawah ini.

Utk info, cashback hanya terpakai utk rumah subsale dan sesetengah undercon, tidak untuk rumah lelong (betulkan kalau saya silap). 

Ada isu rumah yang dibeli tidak dilihat sepenuhnya dan tuan rumah pula jual pada harga murah. Pada keadaan ini, boleh gunakan cashback yang anda dapat daripada pembelian rumah tersebut untuk cover kerosakan yang berlaku dalam rumah anda. Memang kena expect kalau beli rumah terutama rumah subsale, akan berlaku sedikit kerosakan.

Tugas REN

Antara tugas REN yang utama adalah utk pertemukan pembeli dan penjual. Tak semua penjual tau nak “filter” kelayakan loan pembeli. Juga marketing channel REN agak banyak, mudah proniaga, property guru, telegram channel, instagram, iproperty dan lain-lain. Marketing channel agak terhad kalau cuba jual sendiri banding dengan mintak tolong agen yang jualkan. 

REN ataupun perunding hartanah memainkan peranan yang penting bagi kelangsungan proses jual dan beli rumah kerana tidak semua orang ataupun owner mahir selok belok pemilikan rumah.

Kalau ada kerosakan berkaitan rumah, memang REN tidak dapat nak tolong. Kecuali ada sesetgah agen (kebiasannya broker) yang boleh berikan jaminan atas kerosakan rumah (tak digalakkan untuk deal dgn agen yang tiada REN – akan cover dalam post lain).

Untuk kes tersebut, salah satu isu adalah pembeli tidak periksa betul-betul condition rumah. Ketika dalam proses untuk dapatkan sedikit pampasan dari owner rumah, tuan rumah telah meninggal (innalilah kepada arwah). Segala wang arwah telah dimasukkan kepada harta pusaka kecil dan menyukarkan lagi keadaan apabila berurusan dengan waris. Apapun, jika ada yang masih tidak berpuas hati, boleh merujuk kepada mahkamah untuk tindakan lanjut. 

Cara Baru Nak Invest Dalam Hartanah

Sekarang ini, tak semestinya anda kena beli rumah dan buat pinjaman sehingga 35 tahun untuk memiliki rumah. Ada je cara lain untuk melabur dalam hartanah tanpa perlu untuk membuat pinjaman loan sehingga 35 tahun dan juga tanpa perlu untuk keluarkan deposit yang besar sehingga 10%.

Kalau anda memang nak beli rumah untuk duduk dan tinggal sendiri, memang tiada masalah. Saya pun rekemen untuk anda beli rumah sendiri berbanding dengan menyewa. Memiliki rumah sendiri adalah jauh lebih baik. Tetapi, kalau nak melabur dalam hartanah, berikut adalah beberapa cara lain yang tak perlukan modal yang terlalu besar.

Strategi ini adalah dengan membeli Reits. Detail ada dalam artikel ataupun link di bawah ini;

Boleh ikut strategi di atas ini untuk memulakan langkah dalam pelaburan hartanah anda. Lebih menarik, dengan modal serendah Rm1000 pun dah boleh mula. Pastinya ianya bukanlah satu skim pelaburan ataupun skim cepat kaya.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest